Ogrevanje

Kaj je centralno ogrevanje


Centralno ogrevanje se razlikuje od ogrevanja prostorov, saj pride do nastanka toplote na enem mestu, kot je pečica, klet v hiši ali mehanski prostor v veliki stavbi (čeprav ni nujno na geometrično »osrednji« točki). Toplota se porazdeli po celotni stavbi, običajno s prisilnim zrakom skozi kanalizacijo, z vodo, ki kroži skozi cevi, ali s paro, ki se napaja skozi cevi. Najpogostejši način pridobivanja toplote je zgorevanje fosilnih goriv v peči ali kotlu.

Zgodovina ogrevanja


V večini zmernega podnebnega območja je večina ločenih stanovanj imela centralno ogrevanje, ki je bila nameščena že pred drugo svetovno vojno. Če je bil premog zlahka dostopen (tj. Območje premoga iz antracitov v severovzhodni Pensilvaniji), je bila para na kurjenje ali vroča voda pogosta. V zadnjem času so bili posodobljeni, da se kot vir izgorevanja uporabljajo kurilno olje ali plin, pri čemer se odpravi potreba po velikem skladišču za shranjevanje premoga v bližini kotla in da je treba po izgorevanju premoga odstraniti in zavreči pepel. Sistemi na premog so zdaj večinoma rezervirani za večje zgradbe.


Različne generacije sistemov daljinskega ogrevanja in njihovi viri energije


Električni sistemi ogrevanja se pojavljajo manj pogosto in so praktični le z nizkocenovno električno energijo ali pri uporabi talnih toplotnih črpalk. Ob upoštevanju kombiniranega sistema termoelektrarne in ogrevanja z električnim uporom je skupna učinkovitost manjša od neposredne uporabe fosilnih goriv za ogrevanje prostorov. Vse več stavb uporablja sončne toplotne vire, v tem primeru distribucijski sistem običajno uporablja cirkulacijo vode. Alternativa takšnim sistemom so plinski grelniki in daljinsko ogrevanje. Daljinsko ogrevanje uporablja odpadno toploto iz industrijskega procesa ali elektrarne za proizvodnjo toplote za sosednje zgradbe. Podobno kot pri soproizvodnji to zahteva podzemni cevovod za krożenje tople vode ali paro.Kot samostojni toplotni vir izvajamo montažo vseh vrst peči in toplotnih črpalk ali solarnih kolektorjev:toplotna črpalka za ogrevanje objekta:
  • kompaktne toplotne črpalke
  • inverterske toplotne črpalke
  • sanitarne toplotne črpalke
sončni koletorji

oljni kotli

kotli na biomaso:
  • peleti
  • polena
  • sekanci

Cenejše ogrevanje


Cenejša alternativa vroče vode ali toplotne pare pa je prisiljen vroč zrak. Peč na kurilno olje, segreva zrak v izmenjevalniku toplote, ventilatorji pa prek omrežja kanalov krožijo ogrevan zrak v prostore v stavbi. Ta sistem je cenejši, ker se zrak premika skozi vrsto kanalov namesto cevi in ne zahteva namestitve cevi. Prostor med talnimi ogrodji se lahko vgradi in uporablja kot del kanala, kar še dodatno znižuje stroške.