Klimatizacija

Kaj je klimatizacija


Klimatska naprava (pogosto imenovana AC, A / C ali air con) je postopek odstranjevanja toplote in vlage iz notranjosti zasedenega prostora, da bi izboljšali udobje potnikov. Klimatske naprave se lahko uporabljajo v domačem in poslovnem okolju. Ta postopek se najpogosteje uporablja za doseganje bolj udobnega notranjega okolja, običajno za ljudi in živali; klimatska naprava pa se uporablja tudi za hlajenje / razkuževanje prostorov, napolnjenih z elektronskimi napravami, ki proizvajajo toploto, kot so računalniški strežniki, ojačevalniki moči in celo za prikazovanje in shranjevanje nekaterih občutljivih izdelkov, kot so umetnine.

V najbolj splošnem smislu se lahko klimatizacija nanaša na katero koli obliko tehnologije, ki spreminja stanje zraka (ogrevanje, vlaženje, hlajenje, čiščenje, prezračevanje ali premikanje zraka). Vendar pa se v splošnih pogojih "klima" nanaša na sisteme, ki hladijo zrak. V gradbeništvu se celoten sistem ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije imenuje HVAC.

Za kaj se uporablja


Klimatske naprave pogosto uporabljajo ventilator za distribucijo klimatiziranega zraka v zasedeni prostor, kot je zgradba ali avto, za izboljšanje toplotnega udobja in kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Električne enote na osnovi hladilne tekočine segajo od majhnih enot, ki lahko ohladijo majhno spalnico, ki jo uporablja ena odrasla oseba, do ogromnih enot, nameščenih na strehi pisarniških stolpov, ki lahko ohladijo celotno zgradbo. Hlajenje običajno dosežemo z uporabo hladilnega cikla, vendar se včasih uporablja uparjanje ali prosto hlajenje. Klimatske naprave je mogoče izdelati tudi na osnovi sušilnikov (kemikalij, ki odstranjujejo vlago iz zraka) in podzemnih cevi, ki lahko razpršijo ogreto hladilno sredstvo do tal za hlajenje.


V poletnem času, ko so visoke temperature lahko


vročino v stanovanju rešimo s klimatsko napravo. Da bodo klimatske naprave delovale brezhibno, vam poleg montaže nudimo tudi vzdrževalne servise.